Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrad

Den här tjänsten kräver inloggning
LÄS MER

Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrad består av tre handlingar, ansökan, bilaga och läkarintyg som ska fyllas i av dig som sökande respektive intygsskrivande läkare.

  • Ta först del av informationen till dig respektive intygsskrivande läkare innan handlingarna fylls i och skickas/lämnas in.
  • Vi påbörjar handläggningen av ärendet först när både ansökan och läkarintyg kommit in till oss.
  • Om intygsskrivande läkare skriver ett eget intyg eller använder en annan mall är det viktigt att du innan handlingarna skickas/lämnas in kontrollerar att alla uppgifter och bedömningar som efterfrågas i vår mall finns med. Läkarintyg ska vara skrivet på svenska och läsbart.
  • Eventuella behov av kompletteringar gör att handläggningen kan ta betydligt längre tid.
  • Handläggningen kan även ta betydligt längre tid om vi bedömer att ärendet måste lyftas till tekniska nämnden för beslut.
  • Bilagan med ditt foto och din namnteckning används enbart för att kunna tillverka ett tillståndsbevis om vi beviljar ansökan om parkeringstillstånd. Om du lämnar in bilagan tillsammans med övriga handlingar kan handläggningen gå snabbare

Parkeringstillstånd för rörelsehindrade

Du som är rörelsehindrad kan efter ansökan bli beviljad ett parkeringstillstånd för att göra det lättare att ta dig till och från olika platser och att leva ett självständigt liv.

Parkeringstillståndet är knutet till dig som person, inte till ett fordon. Tillståndet är ett undantag från parkeringsreglerna för att samhället ska vara tillgängligt för alla.

Parkeringstillståndet ger dig rätt att parkera på särskilda reserverade platser märkta med en person i en rullstol. Det innebär också att du får parkera längre tid på vanliga allmänna parkeringsplatser och att du får parkera på platser där det råder förbud att parkera. Däremot betyder inte tillståndet per automatik att du slipper betala parkeringsavgift.

Parkeringstillståndet kan också gälla på privat mark, t.ex. parkeringar hos butiker eller stormarknader, eller i parkeringshus, om ägaren tillåter det.

Parkeringstillståndet kan beviljas för högst fem år i taget.

Vem kan få parkeringstillstånd för rörelsehindrade?

Tillståndet kan beviljas dig som antingen förare eller passagerare. Om du är rörelsehindrad med gångsvårigheter som gör att du har svårt att ta dig till platser inom rimligt gångavstånd från fordonet, kan du söka parkeringstillstånd för förare.

Om du är rörelsehindrad men inte är förare kan du beviljas parkeringstillstånd för passagerare. Då ska ditt rörelsehinder vara sådant att du regelbundet behöver förarens hjälp och har ett mycket stort behov av hjälp utanför fordonet.

Parkeringstillstånd för rörelsehindrade är inte tänkt att lösa tillfälliga problem att röra sig. Då får du hitta en annan lösning på problemet med parkering. Det finns också andra begränsningar för tillståndet.

  • Enbart svårigheter att bära eller lyfta är inte grund för ett parkeringstillstånd.
  • Enbart mag- och tarmproblem som medför att du kan få akut behov av en toalett ger inte rätt till parkeringstillstånd.
  • Enbart svårigheter att ta sig i eller ur bilen är inte grund för parkeringstillstånd.

Ansökan

För att kunna handlägga din ansökan om parkeringstillstånd behöver vi ett aktuellt läkarintyg (max tre månader gammalt) om dina svårigheter att förflytta dig. Intyget ska skrivas av en legitimerad vårdperson, oftast en läkare, med kunskap om dig och som kan beskriva och bedöma dina svårigheter att förflytta dig. Om svårigheterna är kopplade till sjukdomar som indirekt påverkar rörelseförmågan, tex hjärt-/lungsjukdomar eller psykisk sjukdom, vill vi normalt ha en bedömning av en specialist inom området.

Om du ansöker via vår e-tjänst och samtidigt har tillgång till sjukvårdens e-tjänster (1177 Vårdguiden) kan du hämta ditt intyg därifrån och ladda upp i den här e-tjänsten. Du kan även ladda ner eller få hemskickad vår intygsmall och sedan lämna in separat via post eller i kommunhusets reception. Tänk på att oavsett hur du gör så är det mycket viktigt att du kontrollerar så att intyget du får från sjukvården innehåller alla de uppgifter som vi efterfrågar i vår intygsmall.

Bedömning

När vi bedömer om du uppfyller kraven för parkeringstillstånd för rörelsehindrade, väger vi in hur alla funktionshinder påverkar din förmåga att flytta dig med eventuella hjälpmedel. Därför behövs ett aktuellt läkarintyg som styrker sjukdomen och hur den påverkar dig. Varje enskild sjukdom har sitt eget sjukdomsförlopp. Det innebär att ingen sjukdom på förhand kan sägas ge dig rätt till ett parkeringstillstånd.

Du kommer att gå igenom följande steg:

Föregående Nästa